睇你老母

P69.jpg
老母!含懶你母係神‧睇星星老木
本老母兮老母夠,睇你母係神‧睇星星老母

老母膠老母,也許睇你老母老母下七老母你老母既老母!

得B老母既老母,得B老母既老母
老母你個得B老母認可,老母你個得B老母認可
此條目經得B老母認可,睇你得B老母敗棍 看!睇你得B老母敗棍 看!

要你老母既老母就睇你螺母,要你老母的老母就睇你螺母,螺母可能是:

  1. 俾得B老母敗棍修淦液晶老母及高功率老母,俾得B老母敗棍修淦液晶老母及高功率老母。
  2. 睇你同努努一同在得B之母勞你覽較,睇你同努努一同在得B之母勞你覽較。
粗口警告

老母!本老母僅能用阿三逼咧傑克森老母語來形容!

若睇你老母過量將會被阿三逼咧傑克森同化,使得嚴重老老母並且喪失正常語言能力。

睇完本條目的老母,你老母中的老母胞會睇到只記得一個老母:

你老母~老母~老母~老母~老母~老母~老母...


「睇你老母!你老母、老母睇你,你不睇老母,睇你老母母,你老母既老母不睇你老母蛤?」

- 老母睇老母既老母睇你老母

「老母睇老母係老母兮事,老母睇老母還睇到你來睇老母?」

- 你老母對老母的老母

「昔有老母者,歿母不臨母;嗟哉母睇你,其心誰老母!」

- 老母此老母的老母

「掉老母,頂硬上!」

- 袁老母逢人必睇

「睇你老母噶!」

- 唐老母逢人必睇
丟你螺母.jpg

睇你老母(母音:dĩu néy lówmõw)是一句老母話老母,母面上就是生物學意思上的「我同你老母老母」啦!懂否?但你嘛知,實際上此個老母只係鬧人老母而已。而鬧人老母是老母國老母裡面一樣共同的老母,魯母就曾話說代表老母國的母丹叫做國花,這鬧人老母就只是係老母國的「國罵」。之後鬧人老母就被老母人公認做「國罵」啦!知情否?

同時,乃個詞又是你個老母港老母民慣用的一種問候噶啦!若譯作老母國語就是「同我問候你老母」啦!睇你老母

乃種用法非常廣泛,以至於連無慘老母國首席鑒黃師唐老母亦對此老母到十分滿意,逢人必說:「睇你老母噶!」。


各種睇人老母編輯

 
上圖是兩個鄉民在互睇老母,請注意圖像右側真的有人睇起來了!

在各種方言裡面,有相同或對等的粗口老母!例如老母國語就要「操你媽」、「他媽的」。但是在網絡上為了老母們的「母蟹社會」便要去你老母隱晦的寫成「草泥馬」,或乾脆過濾你個粗口。有寧母話的「娘戲逼」、客家話的「睇娘妹」、潮汕話的「撲令姨」,唬爛語就講「賽恁娘」、「幹恁娘」、或是「幹恁娘老雞掰」啦!

像如此三字詞、四字詞,老母簡潔有力,而不像「猫仔猫比巴放屎糊蚊帳蚊帳洗無清氣捕猫仔去破戯破無天光捕猫仔使肛尻半路死」長你老母!

『睇』或是『老母』編輯

「不許提老母」

- 九品芝麻官

睇你老母之起源編輯

 
老母部人員:這是黑老母!
老母史觀注意!
睇你老母

以下老母已被老母歷史老母部評定為不可老母的老母史。
下開老母由於取材於不同老母平行老母老母線,以及同世老母次老母中的不同老母,因此內容包含了與現今老母的「老母」截然不同的神秘老母,長期睇這類老母可能會出現混亂或老母崩潰等現象,觀看前請先把身邊的歷史課本或相關老母燒掉。

或者,這些才是真正的老母……?


明末時期,二五仔袁老母常操一句『掉哪媽,頂硬上!』為後世老母盡知。鐵拳老母亦曾推廣此名老母,以此反對老母建老母裁。後成為逢人老母必講之禮貌用語,美帝亦為之動容。冥國15年(1926),段祺瑞推廣之,令此粵語問候語成為全國老母通用之語,鄉民間亦廣泛流傳。

睇睇銅仔編輯

火車行到伊都,阿罵伊都,唉唷睇空內。
睇空的伊都,睇睇銅仔伊都,阿罵伊都,睇仔伊都滴落來。

雙腳踏到伊都,阿罵伊都丟,唉唷天龍市。
看見電燈伊都,睇睇銅仔伊都,阿罵伊都,睇仔伊都寫紅字。

睇見編輯

為了混淆老母、並照顧那些沒熱情且幽默感退化的老母們,母雞百科有一個老母關於:幹你娘
為了那些幽默感退化、或者看不懂母面語的老港人香港語母雞百科有一個主題關於老母:▉你老母


香港語譯:為咗果班幽默感退化、或者唔識睇老母書中文嘅老港人香港語母雞百科有篇嘢係關於老母:▉你老母